SOLAR ENERJİ TARIMSAL SULAMA
- redsolarteknoloji
- 3 Ara 2023
- 3 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 4 Ara 2023
Güneş enerjisiyle çalışan su pompalama sistemleri şehir su temini, hayvan sulama ve tarımsal sulamada uygulama alanı bulabilir. Güneş enerjisiyle çalışan sulama sistemi, çeltik tarlalarında ve bahçelerde bitkileri, sebzeleri vb. sulamak için kullanılan güneş enerjisiyle çalışan bir su pompalama sisteminin bir uygula Güneş Enerjisi Sulama Sisteminin Avantajları 1. Uzak bölgelerde sulamayı mümkün kılar 2. Çevre dostudur 3. Şebeke bağlantısı gerekmez 4. Elektrik faturası ödenmeyecek 5. Yakıt gerekmez 6. Dayanıklıdır, minimum bakım gerektirir
Güneş Enerjisi Sulama Sistemi – Çeşitleri
Suyun tarım arazilerinin yüzeyi boyunca hareket ettirildiği Yüzey Sulama.
Suyun her bitkiye veya bitkiye bitişik olarak uygulandığı püskürtme veya damlama veya damlama sistemi gibi yerel sulama.
Yağmurlama Sulama, suyun tarla içindeki bir veya daha fazla merkezi konuma borularla iletildiği ve yüksek basınçlı sprinkler veya tabancalarla dağıtıldığı sistemdir.
Temel bileşenler
Gerçek bileşenler ve donanım gereksinimleri sulama sisteminin türüne bağlıdır:
Tipik bir güneş enerjisiyle çalışan pompalama sisteminin ana bileşenleri, bir sondaj kuyusu pompasına veya yüzey pompasına güç sağlayan bir güneş paneli dizisini içerir. Sistemin tamamının boyutu, pompanın boyutuna, günlük gerekli su miktarına ve güneş panellerinden elde edilen güce bağlıdır.
Su genellikle bir sondaj kuyusundan veya dereden bir depolama tankına veya doğrudan sahaya pompalanır.
Güneş Enerjisi Sulama Sistemi üç ana bölümden oluşur:
Motorlu pompa Pompa kontrolörü Güneş paneli Pompa, güneş panelinin ürettiği elektrikle çalışan bir motora sahiptir. Motor tipine (AC veya DC) bağlı olarak solar pompa motorunun voltajı AC veya DC olabilir. DC motorlar öncelikle bahçe çeşmeleri, çevre düzenlemesi, hayvancılık için içme suyu veya küçük sulama projeleri gibi küçük ve orta ölçekli uygulamalar için kullanılır. Çoğu DC pompa 12 volt yerine 24 voltta çalışır.
Bununla birlikte, hafif hizmet uygulamaları için 12 volt için daha küçük sistemler mevcutken, daha ağır uygulamalar için 48 volt ile çalışan sistemler de mevcuttur. Bir motorun gücü watt veya beygir gücü (HP) cinsinden belirtilir.
Pompa Kontrolörü İki tip pompa kontrol cihazı vardır: invertör ve değişken frekanslı sürücü (VFD). Bir AC güneş enerjisi pompası kullanılırsa, DC'yi güneş panellerinden AC'ye değiştirmek için bir invertör gerekli hale gelir. Tipik bir invertörün desteklenen güç aralığı 0,15kW'tan 55kW'a kadar uzanır; daha büyük sulama sistemleri için daha yüksek güçlü invertör kullanılır.
Güneş paneli ve invertör, bir AC motorun ani akım karakteristiğine uyum sağlayacak şekilde boyutlandırılmalıdır. AC pompası başlangıçta yüksek güce ihtiyaç duyduğundan, invertörün bu ekstra başlatma yükünü kaldırabilmesi gerekir. Bazen pompa motorunun uygun voltaj ve akımı almasını sağlamak için bir VFD kontrol cihazı kullanılır. Çeşitli AC pompaları ve pompa kontrolörleri için bazı tipik özellikler Tablo I'de listelenmiştir.
AC Pompa Kontrol Cihazının Özellikleri Pompa Kontrol Cihazı Spesifikasyonu Birçok güneş DC pompası, doğrudan PV modülleri (pilsiz) tarafından çalıştırılacaksa özel bir kontrolör gerektirir. Kontrolör veya doğrusal akım yükseltici (maksimum güç noktası izleyici), pompanın bulutlu bir günde veya sabahın erken saatlerinde ve akşam saatlerinde düşük ışık koşullarında başlatılmasını ve çalışmasını sağlar. Pil güç kaynağı kullanıldığında, DC pompa için kontrolöre hiç ihtiyaç duyulmayabilir.
Pompayı en yüksek hızda çalıştırmak için 12 voltluk pil gücünü daha yüksek bir voltaja dönüştürmek için özel bir kontrol cihazı da kullanılabilir. DC pompalar, başlangıç torkları 12A ila 96A arasında değişen 12V ila 48V arasında mevcuttur. Bir satıcıdan temin edilebilen çeşitli DC pompalarının ve şarj kontrolörlerinin tipik özellikleri örnek olarak Tablo II'de listelenmiştir.
DC Pompa Kontrol Cihazının Özellikleri DC Pompa Kontrol Cihazı Teknik Özellikleri Tablosu Güneş paneli Pompalar, güneş enerjisi panellerinden enerji alan motorlarla donatılmıştır. Bir güneş modülünün nominal gücü, en yüksek watt (Wp) cinsinden ifade edilir. Güneş panellerinin watt değeri ihtiyaca ve kullanılan motorlara bağlıdır.
Motorlu Pompa Çeşitleri Güneş pompaları, yapılarına ve uygulamalarına bağlı olarak yüzeysel ve dalgıç olmak üzere iki ana kategoriye ayrılır.
Comments